Jak to jest z przesuwaniem wykresu? Pomocy...
Madzia ...: Jak to jest z przesuwaniem wykresu?
Nie moge tego pojąć...
| | 1 | |
mam coś takiego np. f(x) = |
| +1 |
| | x−2 | |
Prosze o pomoc ...
23 sie 20:12
AROB: Madziu, podstawową funkcją jest tu y=1x , której wykresem jest hiperbola ( w I i III
ćwiartce układu współrz.). Natomiast liczba p=2 oznacza przesunięcie wykresu podstawowego o 2
jednostki w prawo, a liczba q=1 oznacza przesunięcie o 1 jednostkę w górę.
Czy tyle Ci wystarczy?
23 sie 20:31
Eta:
Nic trudnego

to funkcja wymierna ( hiperboliczna) ...wykresem jest hiperbola
określamy dziedzinę : D= R \{1}
| | 1 | |
narysuj wykres funkcji ; g(x) = |
| |
| | x | |
zapisując funkcję →
f(x) = g( x −1) +1 wektor przesunięcia u= [ 1, 1]
zatem przesuwając wykres funkcji g(x) o jednostkę w prawo i o jednostkę do góry
pamiętając o dziedzinie.
otrzymasz wykres f(x) i to wszystko
23 sie 20:36
Eta: sorry chochlik , poprawiam.
f(x) = g(x −
2) +1 u= [
2,1]
23 sie 20:38