równanie
Asinka: Postępują analogicznie rozwiąż równanie
x2−4x+2=0
11 mar 18:05
Kipic: rozwiazanie analogicznie 1 raz slysze ale jesli chodzi o odpowiedz to
najpierw z delty
x
2−4x+2=0
a=1
b=−4
c=2
Δ=b
2−4ac
Δ=16−8
√Δ=2
√2
| | −b−√Δ | | −b+√Δ | |
x1 = |
| i x2 = |
| wiec |
| | 2a | | 2a | |
| | 4−2√2 | | 4+2√2 | |
x1 = |
| i x2 = |
| |
| | 2 | | 2 | |
x
1 = 2−
√2 i x
2 = 2=
√2
odpowiedz : x
1 = 2−
√2 i x
2 = 2=
√2
11 mar 18:11
Kipic: literówka x2 = 2+√2
11 mar 18:11
jikA:
x2 − 4x + 2 = 0
x2 − 4x + 4 − 2 = 0
(x − 2)2 − (√2)2 = 0
(x − 2 − √2)(x − 2 + √2) = 0
11 mar 18:15
jaś: To chyba chodzi o przedstawienie lewej strony równania jako różnicę kwadratów i o skorzystanie
z wzoru skróconego mnożenia
11 mar 18:15
jikA:
Widocznie umiem komuś czytać w myślach skoro tak.
11 mar 18:24