Wyznacz wartości parametru m.
wajdzik: Wyznacz te wartości parametru m, dla których suma odwrotności pierwiastków równania
| mx | | m−1 | |
| + |
| = x+1 jest większa od 1. |
| m+1 | | x | |
Założenia:
m≠−1, x≠0
Przenoszę wszystko na lewą stronę, sprowadzam do wspólnego mianownika tak?
11 mar 18:02
wajdzik: Mógłby ktoś pomóc?
11 mar 18:08
wajdzik:
11 mar 18:13
wajdzik:
11 mar 18:16
Kipic: zalozenia sie zgadzają
tak ja bym tak zrobil i wtedy wyszlo by ladne rownanie kwadratowe
| | 1 | | 1 | |
i liczysz Δ≥0 oraz |
| + |
| >1 dobra jescze przeksztalce zeby wzor vieta mzna bylo |
| | x1 | | x2 | |
zastosowac wiec x
1 +x
2 > x
1x
2 i wzory vieta wykorzystujesz i jest git

potem to co
wyjdzie z Δ i
x
1 +x
2 > x
1x
2 wyznaczasz czesc wspolna jako odpowiedz koncowa
11 mar 18:17
jikA:
Przemnóż przez x to równanie i wykorzystaj wzory Viete'a.
11 mar 18:18
wajdzik:
m≠−1, x≠0.
| mx2+m2−1−mx2−x2−mx−x | |
| =0 |
| m+1 | |
| | m2−1−x2−mx−x | |
I zostaje mi takie coś: |
| =0 |
| | m+1 | |
Jak z tego wyjść? Wgl zrobiłem dobrze obliczenia?
11 mar 18:44
wajdzik:
11 mar 18:53
jikA:
Po coś Ty to dawał to wspólnego mianownika?
| mx | | m + 1 | |
| + |
| = x + 1 / * x |
| m + 1 | | x | |
m ≠ −1 ∧ x ≠ 0
| m | |
| x2 − x2 − x + m + 1 = 0 |
| m + 1 | |
| | m | |
( |
| − 1)x2 − x + m + 1 = 0 |
| | m + 1 | |
| | 1 | |
− |
| x2 − x + m + 1 = 0 |
| | m + 1 | |
11 mar 18:58
jikA:
Kipic a skąd wiesz że x1 oraz x2 są jednakowych znaków że sobie tak mnożysz przez nie.
11 mar 18:59
wajdzik: Δ=−4m+5
jikA źle przepisałaś. Zamiast "m+1" ma być "m−1"
11 mar 19:03
wajdzik: źle, źle źle. Już poprawiam.
11 mar 19:04
wajdzik: | | 4 | |
Δ=5−4m+ |
| tak?  |
| | m+1 | |
11 mar 19:06
wajdzik:
11 mar 19:08
Kipic: moze dlatego jika ze jest >1
11 mar 19:10
11 mar 19:13
jikA:
| | 1 | |
Kipic a co to ma do rzeczy? W nierówności |
| > 1 też byś mnożył przez x? |
| | x | |
11 mar 19:15
Kipic: no nie . ale wczesniej robilem takie zadanie podobne i przy takich zalozeniach dobzre
wyhodzilo
11 mar 19:17
11 mar 19:19
jikA:
Tak się nie robi! Że Ci dobrze wyjdzie to inna sprawa ale to jest błąd bo nie wiesz czy x1
oraz x2 są jednakowych znaków.
11 mar 19:21
Kipic: skoro nie to mozna to inaczej zapisac to mozna :
| | x1+x2 | |
0< |
| i juz niema problemu  |
| | x1x2 | |
i teraz sie zgadza >>

<<
11 mar 19:21
jikA:
wajdzik Δ

i przekształcenie również

.
11 mar 19:21
Kipic: zgadza sie

hehe
11 mar 19:22
jikA:
Kipic nadal źle spójrz na swoje i na wajdzik rozwiązanie.
11 mar 19:26
Kipic: Az musialem sie pofatygowac w poszukiwaniu podobnego do tego zadania i prosze jakos tutaj takie
przeksztalcenie moze byc

nadal twierdzisz ze zle
http://www.zadania.info/5127525
11 mar 19:32
jikA:
Właśnie tam jest zapisane tak jak mówię.
11 mar 19:36
jikA:
Gdzie tam Ci mnożą przez x
1 oraz x
2 nierówność tam jest doprowadzenie do postaci
| x1 + x2 | |
| < 1 a następnie przekształcenie do |
| x1x2 | |
11 mar 19:38
wajdzik:
To się zgadza? Teraz zabieram się za Δ.
11 mar 19:52
wajdzik: √Δ=
√5
x
3=1
x
4=−1
Rysuję wykres.
11 mar 19:54
wajdzik: | | 1−√5 | | 1+√5 | |
x∊(−1, |
| ) U (1, |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
wszystko ok?
11 mar 19:58
11 mar 20:03
11 mar 20:10
11 mar 20:12
wajdzik: 

?
11 mar 20:14
jikA:
Jak nigdzie się nie pomyliłem to tak mi wyszło
x
1x
2 = m − 1
x
1 + x
2 = −(m + 1)
| 2m | |
| < 0 ⇒ m(m − 1) < 0 ⇒ m ∊ (0 ; 1). |
| m − 1 | |
11 mar 20:15
wajdzik: dzięki za pomoc.
11 mar 20:18
jikA:
Masz odpowiedź do tego?
11 mar 20:19
wajdzik: Nie, nie mam. W mojej książce prawie wgl nie ma odpowiedzi.
11 mar 20:24
wajdzik: a gdy mamy taką sytuacje:
x
2−x−5>1 /−1
x
2−x−6, i teraz. Zmieniamy znak ">" na znak "<"? Myślałem, że tylko przy mnożeniu
przez (−1) zmieniamy.
11 mar 20:34
jikA:
Bo tylko przy mnożeniu dzieleniu przez liczbę ujemną zmieniamy znak na przeciwny.
11 mar 20:39
wajdzik: 
11 mar 20:39
wajdzik: to czemu Ty zmieniłeś?
11 mar 20:41
jikA:
Ponieważ mnożyłem przez (−1).
11 mar 20:43