Proszę o pełne zad. Z góry dziękuję.
Chudy: Prosze o pomoc w zad.
1. Oblicz obwód trójkąta równobocznego, którego pole wynosi a) 4√3 cm2 b) 12 dm2
2. W trójkącie równobocznym ABC o boku długości 12, punkty P i Q dzielą bok AB na trzy równe
części. Oblicz pola trójkątów ACP i ACQ.
3. Oblicz pole i obwód trójkąta prostokątnego, którego przeciwprostokątna ma długośc 10 cm, a
jeden z kątów ostrych ma miarę 60 stopni.
4. W trójkącie prostokątnym długośc jednej przyprostokątnej wynosi 16 dm, a przeciwprostokątnej
20 dm. Oblicz pole i obwód tego trójkąta.
5. Podstawa trójkąta równoramiennego jest cztery razy dłuższa od wysokości poprowadzonej na tę
podstawę. Oblicz obwód tego trójkąta, jeśli jego pole jest równe 36 cm2.
6. W prostokącie ABCD: AB=12, BC= 10, K − środek odcinka AD, L− środek odcinka AB. Oblicz pole
trójkąta KLC.
11 mar 18:01
dero2005:
1.
a)
a = 4
Ob = 3a = 3*4 = 12 cm
b)
a = 4
4√3
Ob = 3a = 3*4
4√3 = 12
4√3
11 mar 18:09
Chudy: można poprosic o jakieś wytłumaczenie z kąd się to wzięło
11 mar 18:17
dero2005:

zad 2
AB = 12
AP = 4
AQ = 8
| | AP*h | | 4*6√3 | |
PΔAPC = |
| = |
| = 12√3 |
| | 2 | | 2 | |
| | AQ*h | | 8*6√3 | |
PΔAQC = |
| = |
| = 24√3 |
| | 2 | | 2 | |
11 mar 18:19
dero2005: odnośnie zad 1
| | a2√3 | |
P = |
| wzór na pole trójkąta równobocznego |
| | 4 | |
liczymy bok a
żeby policzyć obwód mnożymy bok*3
11 mar 18:21