00926
Marta: ściana boczna w ostrosłupie czworokątnym prawidłowym tworzy z płaszczyzna podstawy kat o
mierze 50o Wysokość jego ściany bocznej ma długość 10cm
Oblicz pole powierzchni bocznej ostrosłupa
z góry dziekuje jeśli ktoś poświęci sie i rozwiąże
23 sie 20:06
Eta:
Podpowiadam , rysuję
23 sie 20:51
Eta:
Czy napewno miara kąta ma być 50o czy 60o ?
23 sie 20:52
AROB: Marto, o ile rzeczywiście jest to kąt 500, to wynik będzie przybliżony.
Zatem: − mając rysunek ostrosłupa z zaznaczonym kątem oblicz długość krawędzi podstawy a
układając funkcję tryg. cos500.
Stąd otrzymasz a ≈ 2*10*0,6428, a ≈12,856cm
Pb = 4*12 *ah
Po podstawieniu: Pb ≈257,12 cm2
23 sie 20:53
Marta: tak jesst 50o
23 sie 20:56
Marta: no właśnie nie wiem jak ta funkcje ułożyc
23 sie 20:57
Marta: juz wiem o co chodzi dziekuje
23 sie 21:03
Eta:

z trójkąta prostokatnego z funkcji cos50
o mamy:
| a/2 | |
| = cos50o = > a2 = 10*cos50o
|
| 10 | |
| | a | |
Pb = 4 * |
| * hb = 4 * 10cos50 o*10 ≈ 400 * 0, 64 ≈257, 12 cm 2
|
| | 2 | |
bo po odczytaniu z tablic ; cos50
o ≈0,64
23 sie 21:12
AROB: ok.
23 sie 21:15