równoległobok
dumka: W równoległoboku, którego obwód jest równy 60 cm stosunek wysokości wynosi 2:3. Oblicz długości
boków tego równoległoboku.
Pomóżcie pole obliczyłam, ale potrzebne sa boki P = 10
11 mar 17:25
dumka:
11 mar 17:40
Mila:

2a+2b=60
h
a=2x
h
b=3x, x− wspólna miara
a*h
a=b*h
b
a*2x=b*3x
2a=3b
3b+2b=60
b=12
a=18
11 mar 17:53
dumka: a moge wiedzieć czemu na rysunku jest dwa razy a jak przecież boki równoległoboka to a i b
chyba źle zaznaczyłaś, ale tak to odpowiedzi sa super, bo się zgadzają.
11 mar 17:59
Mila: Tak, krótszy bok to b, to jest pomyłka w oznaczeniu.
11 mar 18:01
dumka: mam nowe zadanie pomożecie
wysokość rombu jest równa 4,8 cm, a krótsza przekątna wynosi 6 cm. Oblicz długość dłuższej
przekątnej oraz sinus kąta ostrego rombu.
:(
11 mar 18:38
dumka:
11 mar 19:17
dumka: halo nikt tego nie umie pomocy
11 mar 19:46