Witam
bulaj: Mam pytanie odnosnie skali
k
W zadaniu maturalnym
https://matematykaszkolna.pl/strona/928.html Rozwiazano to w ten sposob..
Kiedy chodzilem na zajecia dodatkowe z matematyki moj ś.p. nauczyciel rozwiazal to przy pomocy
skali tylko nie wiem skad wzial skale k=
14 Moglby mi ktos wytlumacz dlaczego? bylbym
bardzo wdzieczny..
23 sie 17:55
tim: | | 1 | |
Zapewne były inne wymiary, w tym zadaniu skala to: |
| , możliwe, że chodziło o k2 (skala |
| | 2 | |
23 sie 18:01
bulaj: no obliczal P
2 ze wzoru k
2 * P
1 tylko z czego wzial k ? jak znalezc skale ? nie wiem nie
uwazalem widocznie na tym w szkole..
23 sie 18:21
tim:

Spróbuję wyjaśnić.
Taki jest rysunek. Teraz zauważamy podobieństwo trójkątów ACE oraz BCD (kąt prosty, kąt α, kąt)
Obracamy w wyobraźni trójkąt BCD i zostaje...
Albo można inaczej, widać, że przyprostokątnymi są CE oraz CB. Ich stosunek to skala.
23 sie 18:35
123: Poprzez porównanie tych samych odcinków/boków.
Odnośnie do twojego linku , załóżmy że miał podane / wyliczone odcinki |AE| i |BD|
23 sie 18:39
bulaj: Ahaaa.. No teraz wszystko jasne

dzieki
tim oraz
123
23 sie 19:18
Madzia ...: ja troche z innego tematu... ale niech mi ktoś pomoże...

nie moge zrozumieć jak to jest... kiedy na wykresie przenosi się w dół albo w góre,kiedy w lewo
a kiedy w prawo... np. f(x) = 3 {x−1}
23 sie 19:28
bulaj: Z tego co mi wiadomo Madziu to gdy f(x−1) => przesuwasz w prawo
f(x+1) => w lewo
f(x)+1 => w gore
f(x)−1 => w lewo
o ile o to Ci chodzi
23 sie 19:43
bulaj: poprawka f(x) −1 => w dol

blad w wydruku
23 sie 19:44
Madzia ...: wielkie dzięki...
| | 1 | |
a jak mam np cos takiego : f(x) = |
| +1 ? czy ktoś wie jak to wtedy przesunąć |
| | x − 1 | |
itd.
23 sie 19:54
AROB: Madziu, każde przesuwanie wykresu odczytasz z postaci kanonicznej funkcji:
f(x) = f(x−p) + q , gdzie liczba p oznacza przesuwanie w poziomie (gdy p>0, to w prawo, a gdy
p<0, to w lewo), zaś liczba q oznacza przesuwanie w kierunku pionowym (gdy q>o, to w górę, a
gdy q<0, to w dół).
Czy to Ci wystarczy do zrozumienia?
Zatem w podanym przykładzie p=1, q=1, a przesuwany jest wykres funkcji y=1x.
23 sie 21:11