matematykaszkolna.pl
Witam bulaj: Mam pytanie odnosnie skali k W zadaniu maturalnym https://matematykaszkolna.pl/strona/928.html Rozwiazano to w ten sposob.. Kiedy chodzilem na zajecia dodatkowe z matematyki moj ś.p. nauczyciel rozwiazal to przy pomocy skali tylko nie wiem skad wzial skale k=14 Moglby mi ktos wytlumacz dlaczego? bylbym bardzo wdzieczny..
23 sie 17:55
tim:
 1 
Zapewne były inne wymiary, w tym zadaniu skala to:

, możliwe, że chodziło o k2 (skala
 2 
 1 
pola) =

...
 4 
23 sie 18:01
bulaj: no obliczal P2 ze wzoru k2 * P1 tylko z czego wzial k ? jak znalezc skale ? nie wiem nie uwazalem widocznie na tym w szkole..
23 sie 18:21
tim: rysunekSpróbuję wyjaśnić. Taki jest rysunek. Teraz zauważamy podobieństwo trójkątów ACE oraz BCD (kąt prosty, kąt α, kąt) Obracamy w wyobraźni trójkąt BCD i zostaje... Albo można inaczej, widać, że przyprostokątnymi są CE oraz CB. Ich stosunek to skala.
23 sie 18:35
123: Poprzez porównanie tych samych odcinków/boków. Odnośnie do twojego linku , załóżmy że miał podane / wyliczone odcinki |AE| i |BD|
BD 

=k
AE 
23 sie 18:39
bulaj: Ahaaa.. No teraz wszystko jasne emotka dzieki tim oraz 123
23 sie 19:18
Madzia ...: ja troche z innego tematu... ale niech mi ktoś pomoże... nie moge zrozumieć jak to jest... kiedy na wykresie przenosi się w dół albo w góre,kiedy w lewo a kiedy w prawo... np. f(x) = 3 {x−1}
23 sie 19:28
bulaj: Z tego co mi wiadomo Madziu to gdy f(x−1) => przesuwasz w prawo f(x+1) => w lewo f(x)+1 => w gore f(x)−1 => w lewo o ile o to Ci chodzi emotka
23 sie 19:43
bulaj: poprawka f(x) −1 => w dol blad w wydruku
23 sie 19:44
Madzia ...: wielkie dzięki...
 1 
a jak mam np cos takiego : f(x) =

+1 ? czy ktoś wie jak to wtedy przesunąć
  x − 1  
itd.
23 sie 19:54
AROB: Madziu, każde przesuwanie wykresu odczytasz z postaci kanonicznej funkcji: f(x) = f(x−p) + q , gdzie liczba p oznacza przesuwanie w poziomie (gdy p>0, to w prawo, a gdy p<0, to w lewo), zaś liczba q oznacza przesuwanie w kierunku pionowym (gdy q>o, to w górę, a gdy q<0, to w dół). Czy to Ci wystarczy do zrozumienia? Zatem w podanym przykładzie p=1, q=1, a przesuwany jest wykres funkcji y=1x.
23 sie 21:11