matematykaszkolna.pl
deltoid dumka: rysunekprosze o pomoc zadanie jest następujące Krótsza przekątna deltoidu zawiera się w jego osi symetrii. Druga przekątna jest o 2 cm dłuższa od pierwszej krótszej przekątnej i dzieli krótszą przekątną w stosunku 2:5. W deltoidzie połączono środki kolejnych boków i powstał czworokąt o obwodzie 58 cm. Wykaż, żę powstały czworokąt jest prostokątem i oblicz stosunek długości jego boków. oblicz obwód deltoidu. prosze o pomoc nie wiem czy tu musi byc jakiś układ równań
11 mar 17:23
vitek1980: Dłuższa przekątna deltoidu zawsze dzieli krótszą na pół. Coś nie tak z treścią
11 mar 17:34
dumka: https://matematykaszkolna.pl/strona/870.html nie zobacz, że deltoid to nie romb takie jest zadanie nic nie przekręciłam
11 mar 17:40
dumka: teraz też zauważyłam, że w książce też coś jest nie tak nie wiem czemu, że tam niby krótsza jest w stosunku 2:5 to juz sama nie wiem o co chodzi, a jak by można zrobić gdyby to dłuższa była w stosunku 2:5
11 mar 17:47
vitek1980: przekątne są prostopadłe, więc odcinki łączące środki boków deltoidu też. Wynika to z tw. o odcinku łączącym środki boków w trójkącie − jest równoległy do podstawy a deltoid to 2 sklejone trójkąty przystające − najpierw wzdłuż 1. a potem 2. przekątnej
11 mar 18:08