P
P: Układ równań
x2 + y2 = 16
x + 4y = 2
11 mar 17:16
vitek1980: rozwiązać, czy zbadać ile ma rozwiązań?
11 mar 17:19
P: najlepiej rozwiązać. Próbowałam ale nie wychodziło. Z góry dziękuję.

/
11 mar 17:20
vitek1980: z drugiego równania x=2−4y i podst. do 1.równ
(2−4y)2+y2=16
4−16y+16y2+y2−16=0
17y2−16y−12=0
Δ=...
11 mar 17:24
P: tak i delta wynosi 1072
11 mar 17:24
vitek1980: oblicz y1 i y2 − normalne równanie kwadratowe
11 mar 17:27
P: właśnie nie wiem co z tym dalej zrobić.
11 mar 17:29
vitek1980:
potem podst. oba policzone "y" do drugiego i obl. x1, x2
11 mar 17:31
P: dobrze, to wiem i tak robiłam w y1 wychodzi 16 − 4√6734
tak ma być ?
11 mar 17:33
P: nie wiem, nie zrobię tego
11 mar 17:37
vitek1980: dobrze jest tylko skróć przez 2
i potem oblicz x1 i x2 podstawiając obliczone y
11 mar 18:18
Mila:

1) Rysunek pomocniczy i widzę, że są dwa rozwiązania.
x=2−4y
(2−4y)
2+y
2=16
4−16y+16y
2+y
2=16
17y
2−16y−12=0
Δ=1072=16*67
| | 16−4√67 | | 8−2√67 | | 8+2√67 | |
y1= |
| = |
| lub y= |
| |
| | 2*17 | | 17 | | 17 | |
| | 8−2√67 | | 8+2√67 | |
x1=2−4* |
| lub x2=2−4* |
| |
| | 17 | | 17 | |
| | 34−32+8√67 | | 34−32−8√67 | |
x1= |
| lub x2= |
| |
| | 17 | | 17 | |
| | 2+8√67 | | 2−8√67 | |
X1= |
| lub X1= |
| |
| | 17 | | 17 | |
11 mar 19:12