Szereg geometryczny
wolfram: Rozwiąż nierówność:
1(x+1) +
1(x+1)2 +
1(x+1)3 + ... ≤ 3x −2
mi wyszło x należy do (−
∞,−2)u (0,1>
Wynik nie zgadza się z odpowiedzią którą jest przedział <1,+
∞)
Mam nadzieję że mi pomożecie
11 mar 17:10
Skipper:
| | 1 | | 1 | | x | |
a1=q= |
| 1−q=1− |
| = |
| |
| | x+1 | | x+1 | | x+1 | |
zatem:
| 1 | | x+1 | |
| * |
| ≤3x−2 3x−2−1/x≥0 dla x∊N+ 3x2−2x−1≥0 |
| x+1 | | x | |
Δ=4+12 x
1=−1/3 x
2=1 <1,
∞)
11 mar 17:30
wolfram: czemu pomnożyłeś nierówność przez x?
11 mar 17:52
wolfram: dobra juz wiem gdzie był problem, dzieki za pomoc
11 mar 18:15