Jak się zabrać za równanie
Kiui: Jak się za to zabrać?
Zbadać. czy równanie x3+3x=1 ma w przedziale (−1;1) rozwiązanie. Czy poza tym przedziałem
mogą istnieć rozwiązania tego równia gdy x∊(1;+∞)?
11 mar 16:51
vitek1980: narysuj (w miarę dokładnie) wykresy funkcji f(x)=3x oraz g(x)=1−x3
jak się przetną w przedziale (−1;1) to masz odp na 1 pytanie
jeśli chodzi o drugie to raczej nie, bo funkcja f ma wartości zawsze > 0 i jest rosnąca a
funkcja
g malejąca, ponadto dla x >1 zawsze 3x > 1−x3
11 mar 16:56
Kiui: ale jak narysować wykres z potęgą x?
11 mar 16:59
11 mar 17:02
Kiui: zadam ci drugie troszkę trudniejsze pytanie.Dla jakich parametrów x∊R funkcja f: R−>R jest
ciągła w punkcie x
0=1 gdy
| ⎧ | 2cosx+a[1+ln(1+x)], dla x∊(−∞;0], | |
| ⎩ | (x2+1)a2−2a√x+4, dla (0;+∞), |
|
11 mar 17:09
vitek1980: parametrem jest tutaj "a"
trzeba policzyć granice funkcji dla x→0 z lewej strony (1.wzór) i z prawej strony (2.wzór)
funkcja będzie ciągła gdy obie granice będą sobie równe (w tym przypadku)
11 mar 17:13
Kiui: hym czyli pod x podstawić 0
11 mar 17:14
jikA:
Jest to poziom liceum czy studiów?
11 mar 17:16
Kiui: nie pytaj bo to jest żenujące
11 mar 17:18
vitek1980: tak, podstawić 0
poziom rozszerzony liceum i studia
11 mar 17:18
jikA:
Jeżeli studia to pierwsze zadanie można zrobić z Twierdzenie Darboux.
Niech f(x) = x
3 + 3
x − 1 wtedy
dla x = −1 mamy
| | 1 | | 2 | |
f(−1) = (−1)3 + 3−1 − 1 = −1 + |
| − 1 = −1 |
| |
| | 3 | | 3 | |
dla x = 1 mamy
f(1) = 1
3 + 3
1 − 1 = 1 + 3 − 1 = 3
| | 2 | |
f(−1) * f(1) = −1 |
| * 3 < 0 tak więc w przedziale [−1 ; 1] mamy rozwiązanie. |
| | 3 | |
11 mar 17:27
vitek1980: pozostaje tylko uzasadnić, że f jest ciągła
11 mar 17:30
Kiui: mógłbyś sprawdzić wyniki z
limx−>0 2cos(0)+a[1+ln(1)]=0;2+a=0, a=−2;
limx−>0 a2−4a=0;a1=0.a2=4
11 mar 17:32
Kiui: a mógłbyś mi wyjaśnic to twierdzenie tak naprawdę jak bym był slimakiem
11 mar 17:35
jikA:
Jest ciągła nawet nie ma co sprawdzać.
11 mar 17:35
11 mar 17:36
Kiui: sprawdzałeem i nie czaje
11 mar 17:40
Kiui: a jikA a jak bys zrobił to drugie zadanie
11 mar 17:44
jikA:
Jeżeli masz sprawdzić czy w podanym przedziale [a ; b] funkcja f(x) ma rozwiązanie to
sprawdzasz jej wartości dla tych punktów czyli f(a) oraz f(b) następnie sprawdzasz czy ich
iloczyn jest mniejszy od zera (f(a) * f(b) < 0) jeżeli tak to znaczy że funkcja f(x) w
przedziale [a ; b] ma rozwiązanie. Oczywiście funkcja f(x) musi być też ciągła.
11 mar 17:46
Kiui: a zrobisz mi tez zadanie z parametrem a
11 mar 17:49
jikA:
vitek1980 przecież napisał Tobie jak zrobić.
11 mar 17:59
vitek1980: granice:
lewa = 2+a; prawa a2−4a
2+a = a2−4a
a2−5a−2=0
...
11 mar 18:00
jikA:
f(0) = 2cos(0) + a[1 + ln(1 + 0)] ⇒ f(0) = 2 * 1 + a ⇒ f(0) = a + 2
limx → 0 (x2 + 1)a2 − 2a√x + 4 = a2 − 4a
a2 − 4a = a + 2
a2 − 5a − 2 = 0.
11 mar 18:03
jikA:
Nie widziałem Twojego wpisu jak pisałem vitek1980.
11 mar 18:04
Kiui: Macie u mnie browara
11 mar 18:09
Kiui: i obliczyć dla tego a1 i a2
11 mar 18:37
vitek1980: tak
11 mar 18:47
Kiui: podstawić pod a najpierw jeden wynik potem drugi i potem pod x podstawiź x0
11 mar 19:06