Wyznacz wzór funkcji liniowej f, która dla każdej liczby rzeczywistej spełnia wa
icanfly : Wyznacz wzór funkcji liniowej f, która dla każdej liczby rzeczywistej spełnia warunek:
a) f(x+1)= 2x−3
b) f(−x+3)=x+5
11 mar 16:34
icanfly: pomoże ktoś
11 mar 17:01
jikA:
Skoro masz podane że f(x + 1) = 2x − 3 to co musisz wstawić za x aby otrzymać f(x)?
11 mar 17:09
Mila:
1)f(x)=ax+b
a(x+1)+b=2x−3⇔ax+a+b=2x−3 porównujemy współczynniki
a=2 i a+b=−3⇔a=2 i b=−5
f(x)=2x−5
spr.f(x+1)=2(x+1)−5=2x+2−5=2x−3
2) zrób sama
11 mar 17:10
icanfly: dziękuje
11 mar 17:12
jikA:
Chodziło mi o taki sposób.
f[(x − 1) + 1] = 2(x − 1) − 3
f(x) = 2x − 5
11 mar 17:14
icanfly: a(−x+3)+b=x+5 −> −xa + 3a +b= x+5
a=−1 i 3a+b=5 −> b=8
f(x)=−x+8 , tak
11 mar 17:21
jikA:
Zrób sprawdzenie tak jak Mila.
11 mar 17:29
jikA:
f[−(−x + 3) + 3] = (−x + 3) + 5
f(x) = −x + 8
Tak więc się zgadza.
11 mar 17:30
marcin: 7x−9=6x−8
27 lut 21:21