Oblicz wymiary i objętość graniastoslupa
Aga : W graniastoslupie prawidłowym czworokatnym suma długości jego krawędzi jest równa 68 a pole
powierzchni całkowitej 190. Oblicz wymiary i objętość tego graniastoslupa .
11 mar 16:24
pigor: ... niech a,b wymiary graniastosłupa to z warunków zadania
V=a2b= ? i opisuje je wystarczająco układ równań:
8a+4b=68 i 2a2+4ab=190 ⇔ 2a+b= 17 i a
2+2ab= 85 ...
11 mar 18:59
pigor: ..., przepraszam zamiast 85 powinno być:
(*)
b=17−2a i a
2+2ab= 95 ⇒ a
2+2a(17−2a)= 95 ⇔
3a2−34a+95= 0,
gdzie Δ= 34
2−4*3*95= 4(17
2−3*95)= 4(289−285)= 16,
√Δ= 4 , to
a=
16(34−4)= 5 lub a=
16 (34+4)= 6
13=
193 , no to z (*) oblicz b
i podstaw do
V=a2b= ... . ...
11 mar 19:07