rzucamy kostką do gry
kasia: Rzucamy sześcienna kostką do gry i czworościanem foremnym,na którego ścianach widnieje 2,4,5,7
oczek,.Dane są zdarzenia A−wartość bezwzględna różnicy wyrzuconych oczek jest równa 3.B−
iloczyn wyrzuconych oczek jest liczbą podzielną przez 3.Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń A i
B oraz A∩B'.
11 mar 16:09
staryRafiki: Dobrze, gdybyś miała odpowiedzi do tego

Par spełniających warunek na A jest 4 :
(1,4); (2,5); (4,7); (5,2), więc moc A to 4
Moc Ω to 24, bo dowolna z 6 liczb kostki, rozchodzi się na dowolną z 4 liczb czworościanu.
Prawdopodobieństwo zdarzenia A, to według mnie 4/24=1/4
Masz te odpowiedzi?
11 mar 16:24
kasia: wlanie nie mam odpowiedzi ale dzieki za rozwiazanie
11 mar 16:37
staryRafiki: Chcesz, żebym zrobił Ci resztę?
11 mar 16:50
kasia: zrob jesli mozesz
11 mar 17:56
kasia: tylko wydaje mi sie ze tych par liczb spelniajacych warunek A jest wiecej
np(7;4) , (4,1) itd..
nie ogarniam tego ;
11 mar 17:57
staryRafiki: No jest więcej ale Ty po prostu zmieniasz kolejność, a oczka pozostają te same. Tzn. wypada Ci
np. na jednej kostce 1 a na drugiej 5, to czy zapiszesz (1,5) czy (5,1) nie zmienia faktu.
Zaznaczam, że nie jestem stu procentowo pewien czy moje rozwiązanie jest dobre, dlatego pytam o
odpowiedzi

Zdarzenie B
___ X___ = C gdzie 3|C i C∊ℤ 2 4 5 7
1 −
2 −
3 2,4,5,7
4 −
5 −
6 2,4,5,7
Czyli pary, których iloczyn jest podzielny przez 3 to: (3,2)(3,4)(3,5)(3,7)(6,2)(6,4)(6,5)(6,7)
Jest ich 8.
|B|=8
|Ω|=24
Prawdopodobieństwo zdarzenia B jest równe 8/24=1/3
11 mar 18:50