g.analityczna
Ania: Wykaż, że punkty A=(1,−3), B=(−2,−9), C=(4,3) są współliniowe.
11 mar 14:52
staryRafiki: Są współliniowe czyli leża na jednej prostej.
Wsadzasz w układ równań dowolne 2 pkt−y, a równania budujesz przy pomocy wzoru ogólnego f.
liniowej.
Jak już masz wzór twojej szukanej funkcji liniowej, to podstawiasz do niego pozostały trzeci i
widzisz,
czy też należy
11 mar 14:57
vitek1980: ustal równanie prostej przechodzącej przez 2 z podanych punktów wykorzystując np wzór y=ax+b
potem podstaw do niego współrzędne 3. punktu
jak wyjdzie L=P to koniec dowodu
11 mar 14:57
Skipper:
wystarczy sprawdzić
11 mar 15:14
pigor: ..., piszesz g. analityczna, no to proponuję wektorowo
np. tak :
AB→= [−2−1,−9+3]= [−3,−6]=
−3[1,2] , a
AC→= [4−1,3+3]= [3,6]= 3[1,2]=
−AB→= BA
→ ... i tyle c.n.w. . ...
11 mar 18:28