przypomnienie
bak: powiedzcie mi jak to jest z przesuwaniem wykresu.. p i q..
kiedy lewo, kiedy prawo a kiedy góra czy dół..
wszystko mi się już pomieszało, a we wtorek matura..
23 sie 14:33
Pola: Podam przykładowe zadanie
23 sie 14:47
Edek: bak'u drogi

mamy np. podstawową funkcję y=3x
2
jeżeli chcemy przesunąć o wektor u=[1,2] to wzór funkcji będzie
y=3(x−1)
2 + 2
jeżeli chcielibyśmy jednak przesunąć o wektor v=[−3,−2] wówczas wzór wyglądałby tak
y=3(x+3)
2 − 2
do czego doszliśmy? Awięc, jeżeli pierwsza współrzędna wektoru ( tzw. p ) jest dodatnie,
wówczas w nawiasie będziemy mieli − , q będzie dodatnie będzie + i na odwrót, gdy
p będzie ujemne będziemy mieli +p w nawiasie a q ujemne to będzie ujemne. Popatrz :
wzór
y=a(x−p)2+q, mamy
a) p=−1, q=0
b) p=0, q=−3
c) p=2, q=1
d) p=−5, q=−5
e) p=−4, q=3
rozwiąż te podpunkty i zobaczymy czy załapałeś/aś
23 sie 14:49
MonikaSz:
funkcja f(x)
funkcja f(x+2)−4
23 sie 14:51
Pola: Wykres funkcji f(x)=−2x2 przesunięto o 8 jednostek w prawo i 2 jednostki do dołu, otrzymując
wykres funkcji g. Znajdź ten wzór.
u=[8;−2]
u − jest przesunięciem
8 − przesuwamy na osi x, w zadaniu podano, że w prawo czyli na plus.
−2 − przesuwamy na osi y, w zadaniu podano, że do dołu czyli na minus.
teraz podstawiamy:
x −−> x−8
y −−> y+2
y+2=−2(x−8)2
y+2=−2(x2−16x+64)
y+2= −2x2+32x−128
y=−2x2+32x−130
Odp. g(x)=−2x2+32x−130
23 sie 14:58
bak: wzór y=a(x−p)2+q, mamy
a) p=−1, q=0
b) p=0, q=−3
c) p=2, q=1
d) p=−5, q=−5
e) p=−4, q=3
odp:
a) y=a(x+1)2
b) y=a(x)2−3
c) y=a(x−2)2+1
d) y=a(x+5)2−5
e) y=a(x+4)2+3
23 sie 15:55
Edek: no i gicior

bardzo dobrze −> 5
23 sie 17:51
Madzia ...: ludzie pomocy...
jest tu ktoś kto mi może pomóc?
prosze...
23 sie 18:50
Madzia ...: nie moge zrozumieć jak to jest...
kiedy na wykresie przenosi się w dół albo w góre,kiedy w lewo a kiedy w prawo...
np. f(x) = 3 {x−1} niech ktoś pomoże...
23 sie 18:58
23 sie 19:02
Madzia ...: za cholere nie moge tego pojąć...

/
a we wtorek poprawka
23 sie 19:08
tim: Madziu, tam jest bardzo ł♣adnie napisane... Czego nie rozumiesz?
23 sie 19:36
Madzia ...: nie wiem... wszystkiego

jestem załamana... tak to wszystko kumałam a tu nagle taki psikus... i nic nie wiem...
jak ktoś mi tego nie wytłumaczy krok po kroku to się chyba załamie...
23 sie 19:39
Madzia ...: tim... masz może jakieś gadu ?
mógłbyś mi to wytłumaczyć?
23 sie 19:42