0857
oliwia:
napisz równanie okregu o promieniu r =3 przechodzacego przez punkt A= (4,2) wiedząc ze srodek
tego okregu nalezy do prostej o równaniu 2x−y=0
nie mam zielonego pojecia jak to zrobic
z góry dziekuje
23 sie 10:58
Edek: y=2x
Środek S(x,y) = S(x,2x)
równanie okęgu (x−a)2 + (y−b)2 = r2 , gdzie a,b to S(a,b) środek okręgu
czyli mamy
(4−x)2 + (2−2x)2 = 9
16 − 8x + x2 + 4 − 8x + 4x2 = 9
5x2 −16x + 11 = 0
Δ = 256 − 220 = 36
√Δ = 6
x{1) = (16−6)/10 = 1
x{2) = (16+6)/10 = 2,2
Odp. x=1 i y=2 lub x=2,2 i y=4,4
troszeczkę namieszałem, ale myśle, że zdołasz to rozszyfrować, jct. pisz
23 sie 11:16
oliwia: dziekuje
23 sie 14:25