[C[Prawdopodobieństwo - 10 osób przy okrągłym stole]]
Pat: Prawdopodobieństwo − 10 osób przy okrągłym stole
Przy okrągłym stole ustawiono 10 krzeseł i posadzono losowo 10 osób.
Wśród tych osób są osoby A i B. Oblicz prawdopodobieństwo, że osoby A i B
będą siedziały obok siebie
Proszę o pomoc i rozwiązanie zadania.
Dziekuje bardzo
11 mar 08:35
aniabb:
2*8! = 80640
11 mar 08:40
Pat: możesz/mogłabyś to zadanie jakoś rozpisać? ;>
wynik ma wyjść 29
11 mar 08:44
aniabb: |Ω| = 10! /10 bo stół okrągły albo inaczej 9! bo 1 osoba robi za wyznacznik
|A| = 2*8!
P(A) = 2*8! / 9! = 2*8! / (9*8!) = 2/9
11 mar 08:52
Pat: dziękuje bardzo za pomoc!
pozdrawiam serdecznie
11 mar 16:00
Pat: ostatnie pytanie do tego zadania.
dlaczego |A| = 2*8!
11 mar 17:36
Pat: odświeżam...
wytłumaczy mi ktoś?
11 mar 19:00
km077: Wstawiasz pierwszą osobę (wyznacznik). Co widzisz? Druga osoba może usiąść tylko po jej lewej
lub prawej stronie. (Możesz to też interpretować, że mogą się zamienić miejscami i to już
będzie inna sytuacja (bo masz dwie RÓŻNE osoby: A i B.)) Jak już pierwsza sobie usiądzie i
druga także, to ile jest pozostałych miejsc? osiem. Zatem pozostałe osoby mogą usiaść na 8!
sposobów (Każda zamiana pozostałych osób daje inną 'kombinację' całości.).
stąd 2*8!
18 paź 18:01