trzeba tu chyba zrobić układ trzech równań ale jak?
Abdul:
9.43. Pole trójkąta prostokątnego jest równe 180 cm
2, a promień okręgu wpisanego w ten
trójkąt ma długość 4 cm. Oblicz długości koków tego trójkąta.
wynik 9 cm, 40cm, 41 cm.
| | a+b−c | |
r= |
| −−> może się przydać
|
| | 2 | |
r*p=P /:r
tyle mojego później chyba trzeba zrobić tak:
a
2 + b
2= c
2
Czy to jest dobrze
jak pociągnąć to dalej bo nie wiem jak to rozwiązać
22 sie 20:51
Bogdan:
Niewygodnie jest używać oznaczenia Obw na obwód, lepiej przyjąć jedną literkę,
najczęściej stosuje się literkę L, względnie można oznaczyć obwód przez 2p.
a + b + c = 90
a + b − c = 8
− −−−−−−−−−−−−
2c = 82 ⇒ c = 41
a + b = 8 + c ⇒ a + b = 49 i a2 + b2 = 412
22 sie 21:03
Abdul: nie chcę zawracać głowy ale siedzę i myśle ale co zrobić z tym a + b = 49 i a
2 + b
2 = 41
2
22 sie 21:52
Eta:
Jak co? ....rozwiązać układ równań
a+b = 49
a
2 +b
2 = 41
2
a = 49 −b , dla b∊ (0, 49)
(49 −b)
2 +b
2 = 1681 => 2b
2 − 98b +720=0
zatem b
2 −49b +360=0 ...... rozwiąż to równanie
pamiętając o założeniu na "b"
to już z pewnością potrafisz
22 sie 22:36
Abdul: jooj ale zaćma przecież to było tak łatwe Dzięki pół strony a4 zamazałem bezsensownymi
cyferkami
DZIĘKUJĘ
22 sie 22:48
Eta:

.... "wyłączyłeś" myślenie?
22 sie 23:02
Abdul: "chwilowa" zwiecha
22 sie 23:08
Eta:
Miłych snów

... nie tylko o równaniach kwadratowych
22 sie 23:10
Abdul: zasnąłem zanim zdążyłem przeczytać Twój post
23 sie 16:03
Eta: 
oki
23 sie 16:04
Abdul: Zapraszam do zadania 9.55.
23 sie 16:10