help!
Wydi: Ix3−xI≤3x
22 sie 19:37
♊: musisz rozbić na 2 przypadki
wg zasady: |
a|≤
x ⇒
a≤
x ∨
a≥
−x
Spróbuj sam(a), jak nie bedziesz wiedzieć o co chodzi to Ci ktoś dalej podpowie na zasadzie kto
pierwszy ten lepszy
22 sie 20:17
tim: Bliźniak.. właz na czata
22 sie 20:31
Wydi: hmmm...
−3x≤x
3−x≤3x i mam 2 nierówności
22 sie 20:36
Bogdan:
Można tak, ale przy założeniu: 3x ≥ 0 ⇒ x ≥ 0
Trzeba rozwiązać układ nierówności:
1. −3x ≤ x3 − x ⇒ x3 + 2x ≥ 0
2. x3 − x ≤ 3x ⇒ x3 − 4x ≤ 0
22 sie 20:48
xpt: @tim − jestem ale Ciebie nie ma o.O
22 sie 21:07
Wydi: dobra...
x3+2x≥0 x3−4x≤0
x(x2+2)≥0 x(x2−4)≤0
x=0 x=0 i x=2 i x=−2
22 sie 22:41
Eta:
Wydi ,źle!
to są
nierówności więc rozwiązaniem są przedziały liczbowe !
zatem tak:
x≥0 , bo tylko wtedy nierówność z modułem ma sens!
to:
x
3 +2x ≥0 ∊ x
3 −4x ≤0 ∊ x≥0
x( x
2 +2)≥0 ∊ x( x −2)(x +2) ≤0 ∊ x≥0
tu: x€R ∊ x€ <−2,2> ∊ x≥ 0
cz. wspólna jest: x€ <0, 2>
zatem odp:
x€ <0.2>
22 sie 23:00
Eta:
Sprawdzamy dla pewności:
dla x = 0 I 0I = 3*0 = 0
dla x = 2 I 8 −2I = 3*2 => 6=6
dla x = 1 I 1 −1I ≤ 3*1 => 0 <3
ale dla
x = −2 I −8 +2I ≤ 3*(−2) => 6 ≤ −6 −−− sprzeczność
zatem: odp: x€<0, 2> −−− jest rozwiązaniem tej nierówności
22 sie 23:07
Wydi: nom faktycznie

dzięki ETA!
22 sie 23:13