molek: Pewne przedsiębiorstwo produkujące okna posiada 6 oddziałów. Niech xi,k oznacza
produkcję w i-tym oddziale, w k-tym miesiącu. Zapisać przy pomocy znaku sumy.
1. produkcję wszystkich oddziałów w drugim półroczu,
2. produkcję całoroczną dla szóstego oddziału,
3. średnią produkcję na oddział w całym roku,
4. średnią miesięczną produkcję w drugim półroczu w pierwszych trzech oddziałach.
10 wrz 21:28
Monia: 1) 6 12
∑ ∑
i=1 k=7
2) 12
∑ i=6
k=1
3) 6 12
∑ ∑ (to wszystko podzielone przez 6)
i=1 k=1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
6
4) 3 12
∑ ∑
i=1 k=7
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
6 też to wszystko podzielone przez 6
2 mar 20:19