funkcja
MonikaSz:

Funkcja f jest określona wzorem f(x)=2x−3
a) Narysuj wykres funkcji f − zrobione
b) Odczytaj z wykresu, dla jakich x wartości funkcji f są mniejsze od 0 − jakiś pomysł? wiem,
że zapewne rozwiązanie banalne, ale...
c) Oblicz, dla jakich x wartości funkcji f są większe od 4 − wzór? f(4)>2x−3 czy tak?
Dziękuję za podpowiedzi
22 sie 14:35
Bogdan:
Wyznacz najpierw miejsce zerowe
22 sie 14:40
MonikaSz: wiem już, że c)
f(x)>4
2x−3>4
2x>4+3
2x>7 |:2
x>312
Ale co z podpunktem b)?
22 sie 14:40
MonikaSz: miejsce zerowe
2x−3=0
2x=3 |:2
x=112
22 sie 14:41
MonikaSz: czyli... wnioskuję, że są to wszystkie x<112?
22 sie 14:41
Bogdan:
Przykłady:
Dla jakich wartości x, wartości funkcji
f(x) = jakiś wzór są:
a) ujemne?,
Odp.: f(x) < 0 ⇔
jakiś wzór < 0, stąd wyznaczamy x;
b) dodatnie?
Odp.: f(x) > 0 ⇔
jakiś wzór > 0, stąd wyznaczamy x;
c) większe od 7?
Odp.: f(x) > 7 ⇔
jakiś wzór > 7, stąd wyznaczamy x;
d) mniejsze od 5?
Odp.: f(x) < 5 ⇔
jakiś wzór < 5, stąd wyznaczamy x;
e) równe 9?
Odp.: f(x) = 9 ⇔
jakiś wzór = 9, stąd wyznaczamy x;
f) równe 0? (tu chodzi o miejsce zerowe)
Odp.: f(x) = 0 ⇔
jakiś wzór = 0, stąd wyznaczamy x.
22 sie 14:47
Bogdan:
Twoje odpowiedzi są dobre
22 sie 14:48
MonikaSz: dziękuję panie
Bogdanie 
lubię matematykę, ale dawno nie miałam z nią styczności i stąd
się biorą kłopoty z rozwiązywaniem zadań
22 sie 14:53
Bogdan:
22 sie 14:59