Udowodnić za pomocą indukcji
Mati: Witam. Mam daną funkcję (bijekcję). Mam za zadanie udowodnić ten wzór za pomocą indukcji
| | n+1 | |
φ(n) = (−1)n+1*[ |
| ] [x] − cecha z x |
| | 2 | |
n = 0,1,2,3,...
Wystarczy że podstawię za n=k+1? Tylko że mogę rozpisać jedynie prawą stronę a lewa?
10 mar 18:19
PW: To pomieszanie pojęć. Masz daną definicję ciągu (funkcji zmiennej n∊N). Z definicjami sie nie
dyskutuje ani ich nie dowodzi.
10 mar 23:15
Mati: Mój profesor powiedział, że mam to udowodnić za pomocą indukcji

hehe Politechnika ^^
to jak to zrobić?
11 mar 17:38
PW: Daj sobie spokój. Polecenie jest ewidentnie nonsensowne.
Popatrz na określenie φ(n) − dla n=2k+1 jest φ(n)=k+1, a dla n=2k jest φ(n)=−k, czyli funkcja φ
przyporządkowuje:
− liczbom parzystym − dodatnią liczbę całkowitą,
− liczbom nieparzystym − ujemną liczbę całkowitą.
Można więc postawić pytanie − czy φ jest bijekcją przekształcającą zbiór liczb naturalnych na
zbiór liczb całkowitych. Odpowiedź na to pytanie nie wymaga zastosowania zasady indukcji, ino
definicji bijekcji.
12 mar 12:39
Mati: okej dzięks
12 mar 19:43