geometria analityczna
xxx: 1 jeżeli proste o równaniach y=ax + b i y=px + q są prostopadłe to :
a)ap−1=0
b) ap+1=0
c) a+p+1=0
d) a + p −1=0
2 wskaż równanie prostej przechodzącej przez początek układu wspołrzędnych:
a) y=x−1
b) y=x+1
c) y=−3x
d) y=3x−3
3. prosta o równaniu 4x−3y−12 = 0 przecina oś OY w punkcie
10 mar 18:07
dero2005:
zad1
a*p = −1
a*p + 1 = 0
zad 2
y = −3x
zad 3
4x − 3y − 12 = 0
x = 0
−3y = 12
y = −4
10 mar 18:17
xxx: nie rozumiem zadania pierwszego, dlaczego ap =−1
10 mar 18:31
dero2005:
y = ax + b współczynnik kierunkowy = a
y = px + q współczynnik kierunkowy = p
dwie proste są prostopadłe gdy iloczyn współczynników kierunkowych jest równy minus jeden
a*p = −1
czyli
a*p + 1 = 0
11 mar 17:35
xxx: dzięki
11 mar 17:39