ZADANIE Z TYGONOMETRII
Maadzia: | | 4 | |
jezeli sinα= |
| to wartosc wyrażenia cos2α jest równa? |
| | 5 | |
| | −7 | |
Odp to |
| i nie wiem jak to obliczyć |
| | 5 | |
10 mar 17:50
Fixed: Oblicz z jedynki trygonometrycznej cos2α i pozniej ze wzoru cos2α= cos2α − sin2α
10 mar 17:52
asdf:
cos2x = cos
2x − sin
2x
cos
2x + sin
2x = 1
coś nie tak
10 mar 17:53
Dominik: cos2α = 1 − 2sin2α
10 mar 17:53
Dominik: @asdf, dobrze masz.
10 mar 17:54
Maadzia: tak racja ma byc tam 25 przepraszam i dzieki
10 mar 17:55