Znajdz najmniejsza wartosc funkcji (ciagi)
Endrju: Tresc zadania
Dwa poczatkowe wyrazy ciagu arytmetycznego sa miejscami zerowymi funkcji g(x) =x
2+2x −m
2.
Suma jedynastu poczatkowych wyrazow tego ciagu jest rowna 88. Znajdz najmniejsza wartosc
funkcji g.
Probowalem zrobic
http://www11.zippyshare.com/v/14521450/file.html# jednak po podstawieniu delta wychodzi 1200...
Widzialem rozwiazanie z zastosowanymi wzorami Vieta lecz chcialbym wiedziec co robie zle
stosujac ta metode.
Janek191:
g(x) = x
2 + 2 x − m
2
więc
Δ = 2
2 − 4*1*( − m
2) = 4 + 4 m
2 = 4*( 1 + m
2}
√Δ = 2
√ 1 + m2
| | − 2 − 2 √ 1 + m2 | |
x1 = |
| = − 1 − √1 + m2 |
| | 2 | |
| | −2 + 2 √1 + m2 | |
x2 = |
| = − 1 + √1 + m2 |
| | 2 | |
czyli
a
1 = − 1 −
√ 1 + m2
a
2 = − 1 +
√ 1 + m2
r = a
2 − a
1 = 2
√ 1 + m2
oraz
a
11 = a
1 + 10*r = − 1 −
√1 + m2 + 20
√ 1 + m2 = − 1 + 19
√1 + m2
S
11 = 0,5* (a
1 + a
11)*11 = 0,5 *( − 1 −
√1 + m2 − 1 + 19
√1 + m2)*11 =
= 0,5 *( − 2 + 18
√1 + m2)*11 = − 11 + 99
√1 + m2
− 11 + 99
√1 + m2 = 88
99
√ 1 + m2 = 99
√1 + m2 = 1
1 + m
2 = 1
m
2 = 0 ⇒ m = 0
==============
g(x) = x
2 + 2 x = x*( x + 2)
q = g( p) = g( −1) = (−1)
2 + 2*(−1) = 1 − 2 = − 1
Odp. y
min = − 1
===================