Logarytmy
Henryk: Podaj ilustrację graficzną rozwiązania równania: 2log2yx − 3logyx = −1
nie mam zielonego pojęcia jak to rozpisać.
10 mar 17:34
Mati_gg9225535:
moze cos takiego:
Zał. : y > 0 ⋀ y ≠ 1 ⋀ x > 0
2log
2yx − 3log
yx + 1 = 0
log
yx = t
2t
2 − 3t + 1 = 0
y = x v y=x
2
teraz narysowac tę prostą i parabole w przedziałach z założeń a wynikiem wydaje mi sie że będą
punkty wspolne ale pewnosci co do tego kroku nie mam
10 mar 17:58
Mati_gg9225535: ktoś mądrzejszy musi pomóc
10 mar 17:59
pigor: ..., np. tak : z definicji logarytmu
y∊R
+\{1} i x∊R
+, czyli
I ćwiartka bez punktów prostej y=1 , wtedy
2log
2yx−3log
yx=−1 ⇔ 2log
2yx−3log
yx+1= 0 ⇔ 2log
2yx−2log
yx−log
yx+1= 0 ⇔
⇔ 2log
yx(log
yx−1)−1(log
yx−1)= 0 ⇔ (log
yx−1) (2log
yx−1)= 0 ⇔
⇔ log
yx−1= 0 lub 2log
yx−1= 0 ⇔ log
yx=1 lub log
yx=
12 ⇔
⇔ x=y
1 lub x=y
12 ⇔ (
y=x lub
y=x2) i
y∊R+\{1} i x∊R+.
10 mar 18:07
Mati_gg9225535: czyli to samo
10 mar 18:20
Henryk: Okej, dzięki wielkie
10 mar 18:26