ciagi
lukasz: dane sa 3 liczby tworzące ciąg geometryczny. suma tych liczb jest rowna 48. liczby te sa
odpowiednio pierwszym, drugim i piątym wyrazem pewnego ciągu arytmetycznego. wyznacz te liczby
dlaczego jak zapisze, że tymi liczbami sa (a,b,c) i później uzależnię od c.a ( a=a, b=a+r,
| | ⎧ | a+b+c=48 | |
| c=a=4r ), zapisze układ równań | ⎩ | b2=a*c | to nie wychodzi?
|
10 mar 17:34
lukasz: mógłby mi ktoś pomóc?
10 mar 17:49
zombi: a+(a+r)+(a+4r)=48
(a+r)2=a(a+4r)
10 mar 17:52
lukasz: umiem to zapisać, ale problem tkwi w tym, że nie wychodzi tym sposobem. jakiś błąd w
założeniach?
10 mar 17:55
zombi: Jak to nie wychodzi z drugiego równania
a2+2ar+r2=a2+4ar
r2−2ar=0
r(r−2a)=0
Pierwszy przypadek
r=0
podstawiamy do pierwszego dostajemy
3a=48
a=16
Drugi przypadek
r=2a
a+3a+9a=48
13a=48
10 mar 18:01
lukasz: zwracam honor
10 mar 18:13