matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Jaką funkcję trygonometryczną tu zastosować ??
Piotr :
Dłuższa przyprostokątna trójkąta ma długość 9, a jeden z kątów ostrych ma miarę 30 stopni przeciwprostokątna ma długość
10 mar 17:29
dero2005:
b = 9
b
1
= sin 30
o
=
c
2
c = 2b = 18
10 mar 17:42
Janek191:
b
= cos 30
o
!
c
10 mar 18:09
Janek191:
b
√
3
= cos 30
o
=
c
2
c
√
3
= 2 b = 2*9 = 18 / :
√
3
c = 6
√
3
=========
10 mar 18:11
dero2005:
przepraszam za pomyłkę
b
√
3
=cos 30
o
=
c
2
c = 6
√
3
10 mar 18:12