zadanie z ostrosłupem pr trójkątnym
bywaitak: W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym o wysokości 30 cm kąt dwuścienny przy podstawie ma 60
stopni. Oblicz:
a) wysokość ściany bocznej
b) długość krawędzi podstawy.
nie bardzo wiem jak zaznaczyć ten kąt dwuścienny
10 mar 17:26
dero2005:
![rysunek](rys/71840.png)
h = 30
h
b = 20
√3
h
p = 90
10 mar 17:54
smerf: Podpunkt b pomyliles jest cos60 a nie 30 i potem wzor na wysokosc w trojkacie rownobocznym i
wychodzi a=60
7 lut 23:08
smerf:
![rysunek](rys/129137.png)
Pozdro
7 lut 23:10