Geometria analityczna 402 Kiełbasa
Alois~: Dany jest trojkąt ABC, w którym A=(−2,−1), wektor AB= [8,4]
a punkt przecięcia środkowych ma wspołrzędne (1,4).
Znajdz wspołrzędne pozostalych wierzchołkow trójkąta.
wyznaczyłam tylko
B (6,3) a z C mam problem

w odpowiedziach punkt C (−1,10)
Mila:

A=(−2,−1) →translacja [8,4]→B=(−2+8,−1+4)=(6,3)
Srodek AB
| | −2+6 | | −1+3 | |
xs= |
| =2 i ys= |
| =1 |
| | 2 | | 2 | |
S=(2,1)
środkowe przecinają się w jednym punkcie i dzielą w stosunku 1:2
SC
→=2*SO
→=2*[−1,3]=[−2,6]
O=(1,4)→translacja o wektor [2,6]→C=(1−2, 4+6)=(−1,10)