matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równanie, trygonometria, logarytmy
Licealista D:
sinx + log(1+2
sinx
) = sinxlog5 + log6 sinx(1−log5) + log(1+2
sinx
) = log6 sinx(1−log5) + log(1+2
sinx
)−log6=0
1+2
sinx
sinx(1−log5) + log(
)=0
6
Nie mam pojęcia co mogę dalej z tym zrobić:(
10 mar 16:43
asdf:
sinx + log(1+ 2
s
inx) = sinx * log5 + log6 log10
sinx
+ log(1+2
sinx
) = log5
sinx
+ log6 log( 10
sinx
(1+2
sinx
) ) = log( 6*5
sinx
) log( 10
sinx
+ 10
sinx
* 2
sinx
= log( 6*5
sinx
) log( 10
sinx
+ 20
sinx
) = log( 6*5
sinx
) log(30
sinx
) = log( 6*5
sinx
) 30
sinx
) = 6*5
sinx
// : 5
sinx
30
(
)
sinx
= 6
5
6
sinx
= 6 sinx = 1 x= ...
10 mar 16:57
Skipper:
... nie w tą stronę −
10 mar 17:04
Skipper:
można też tak:
6*5
sinx
sinx=log
1+2
sinx
6*5
sinx
10
sinx
=
1+2
sinx
10
sinx
+20
sinx
=6*5
sinx
2
sinx
+4
sinx
−6=0 2
2sinx
+2
sinx
−6=0 i podstawienie
10 mar 17:15
Licealista D:
dzięki
10 mar 17:16
asdf:
@Skipper, tak, przy założeniach:
1
t = 2
sinx
; t ∊ <
;2>
2
10 mar 17:28