matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trygonometria
marcin:
Mam do rozwiązania takie dwa równania z trygonometri a)cosx * sin2x=2sinx b)4tgx*cos
2
x=1
10 mar 16:39
zombi:
cosx*2sinxcosx=2sinx 2sinxcos
2
x−2sinx=0 2sinx(cos
2
x−1)=0
sinx
4
*cos
2
x=1
cosx
4sinxcosx=1 2(2sinxcosx)=1
1
sin2x=
2
10 mar 16:41