proszę o pomoc. funkcja kwadratowa
nie rozumiem: punkty A i B należą do wykresu funkcji f(x) = x2 + bx + c
zapisz wzór funkcji f w postaciach ogólnej i kanonicznej.
A (0,4) B(1, −3)
potrafie zrobić to zadanie, kiedy wiem, że funkcja przechodzi przez 1 punkt. Nie wiem jednak co
zrobić kiedy funkcja przechodzi przez 2 punkty. Proszę o pomoc.
10 mar 16:25
zombi: Masz układ równań
f(0)=4
i
f(1)=−3
10 mar 16:26
Skipper:
masz dwie niewiadome b i c
Zatem aby je wyznaczyć jeden punkt nie wystarczy
Podstawiasz kolejno współrzędne tych punktów i do rozwiązania masz układ równań
10 mar 16:28