nierownosci
poprawka z matmy: hello, mam problem z tym przykladem x2−6x+11<6x, bede bardzo wdzieczna za pomoc!
21 sie 21:57
123: moge spróbowac to rozwiązac
21 sie 22:05
poprawka z matmy: dziekuje, mecze sie z tym dosc dlugo...
21 sie 22:07
123: x
3−6x
2+11x−6<0
x
2(x−6)+11(x−6)<0
(x−6)(x
2+11)<0
(x−6)(x−
√11)(x+
√11)
x
1=6 , x
2=
√11 x
3=
√−11
21 sie 22:09
Bogdan:
Nie wolno mnożyć i dzielić nierówności przez zmienną, takie mnożenie bez dodatkowych
założeń to bardzo poważny błąd.
21 sie 22:11
Bogdan:
To zadanie trzeba zrobić jeszcze raz.
21 sie 22:12
123: upsss...
21 sie 22:12
123: Jak możesz Bogdan, to rozwiąż te zadanie, przy okazji się naucze i postaram się zapamietac
21 sie 22:13
Eta:
do 123 .
Dobrze ,że Bogdan wskazał błąd!
bo już miałam o tym pisać !
21 sie 22:23
Eta:
Podpowiem dla
123 
D = R \{0}
x
2 −6x +11 −
6x <0 .... sprowadzamy do wsp. mianownika lewą stronę
sprowadzamy teraz nierówność wymierną do postaci
iloczynowej
otrzymując:
x * ( x
3 −6x
2 +11x −6) <0
123 :rozłoż teraz wielomian w drugim nawiasie na czynniki .
podaj mi ten rozkład , czekam z niecierpliwością
21 sie 22:30
poprawka z matmy: 123, chyba rozwiazalam to zadanie! jak juz jest w postaci x3−6x2+11x−6 to przeksztalcam na
x2(x−1)−5x(x−1)+6(x−1) no a dalej to jak normalnie. co o tym myslisz?
21 sie 22:32
123: x2(x−6)+11(x−6)
(x−6)(x2+11)
i teraz nie wiem, z drugiego mam wyliczyc delte, która jest na minusie?
21 sie 22:37
Bogdan:
Do 123
Zapis x = √−11 na poziomie materiału szkoły średniej jest bez sensu
21 sie 22:38
123: i wtedy będzie tylko jedno rozwiązanie? , czyli x=6?
21 sie 22:38
Eta:

tak własnie ma być

x
3 −6x
2 +11x −6=........tak jak podałaś = (x −1)( x
2 −5x +6) = ( x −1)( x −2)( x −3)
zatem nierówność ma postać:
x *( x −1)( x −2) ( x −3) <0
zaznacz miejsca zerowe na osi OX i narysuj " falę "
od góry z prawej strony, przez te miejsca zerowe
i jako odp: podaj sumę przedziałów dla których wartości są
ujemne
czyli z pod osi OX
i to wszystko!
21 sie 22:44
Bogdan:
To jest nierówność, tu są zbiory rozwiązań.
21 sie 22:44
poprawka z matmy:
21 sie 22:46
Eta:

idę na herbatkę i coś słodkiego
21 sie 22:46
123: Dzięki Eta i Bogdan za cenną lekcję

Ps. Nie polecam się na przyszłość
21 sie 22:48
Bogdan:
Proszę podać końcowy wynik.
21 sie 22:50
Eta:
poprawko
jem chałwę , piję herbatkę i też czekam na poprawny wynik końcowy
21 sie 22:56
poprawka z matmy: (0,1)∪(2,3)?
21 sie 23:09
Eta:

podaj teraz rozwiązanie
21 sie 23:10
Eta:
a podaj rozwiązanie: ta sama nierówność tylko ≤ 0
21 sie 23:11
Eta:
Tak , odp
poprawna
ale ja teraz czekam na odp. do nierówności ≤0
21 sie 23:14
Eta:
Ja wciąż czekam
21 sie 23:26
poprawka z matmy: <0,1)∪(2,3)?
21 sie 23:41
Bogdan:
Poprawny zapis, to x ∊ ....
Popraw pierwszy przedział.
21 sie 23:45
poprawka z matmy: x∊(0,1>∪(2,3)?
21 sie 23:55
poprawka z matmy: czy <0,1>∪(2,3)? bo juz sie gubie..:(
21 sie 23:55
Eta:
Przykro mi

, ale żadna z tych odp. nie jest poprawna!
Uwzględniając : D= R \{0}
poprawna odp. na moje pytanie, jest:
x€[
(0, 1 > U <2, 3> ]
22 sie 00:08
Bogdan:
Nierówność jest typu
<, a więc przedziały są otwarte, ponadto x ≠ 0 z założenia.
22 sie 00:09
Eta:
Bogdanie
Ja zadałam
dodatkowe pytanie:
jakie rozwiązanie miałaby ta sama nierówność ale słaba (≤0)
22 sie 00:13
Bogdan:
Odpowiedź z godziny 23.09 jest poprawna, z tym, że należało tam zapisać x∊(0,1)∪(2,3).
22 sie 00:13
Bogdan:
Nie zauważyłem Eto tego pytania. Oczywiście, dla nierówności typu
≤ odpowiedź
jest taka, jak podałaś, czyli x∊(0, 1>∪<2, 3>.
22 sie 00:17
poprawka z matmy: o boze! rzeczywiscie Eta! mialam zacmienie i widzialam w tym mniejsze rowne 0 xD, za dlugo juz
siedze nad matma...
22 sie 00:22
Eta:

Celowwo zadałam to pytanie .
Jak widzisz uczniowie mają z tego typu nierównościami problem

zapominają o dziedzinie!
22 sie 00:22
poprawka z matmy: dziekuje za cenna uwage od dzisiaj na pewno bede uwazac na nierownosci
22 sie 00:26
Eta:
He,he .... miła
poprawko , czy będziesz już o tym pamiętać?
Nie chciałam Cię nękać, ale gdybyś miała nierówność typu ( ≤0 lub ≥0)
to
pamiętaj o dziedzinie

!
Miłych snów ! nie tylko o nierównościach

Dobranoc
22 sie 00:27
poprawka z matmy: dobranoc i jeszcze raz podziekuje
22 sie 00:29
Eta: 
ok
22 sie 00:31