min. max
Olga: Jak wyznaczyć min i max

mam taki przykład:
y=ln(x
2−4x+3)
D=(0,+
∞)
y'=
2x−4x2−4x+3
i nie wiem co dalej
10 mar 16:06
Skipper:
... a cóż to za dziedzina?−
10 mar 16:08
Olga: rzeczywiście dziedzina powinna być x2−4x+3>0
10 mar 16:09
Olga: ale nie wiem jak to dalej rozwiązywac
10 mar 16:11
asdf: ale co min i max?
10 mar 16:12
Olga: mam znależć ekstrema funkcji
10 mar 16:13
Skipper:
... warunki dla ich znasz?
10 mar 16:16
Olga: nie znam doszłam do pochodnej i dalej kompletnie nie wim co mam zrobić
10 mar 16:17
asdf: to bede tak samo szczegółowo pisać jak ty dajesz swoje obliczenia:
x ∊ ...
y' = f'(x) x ∊ ....
funkcja rosnie dla wartosci y'> 0
funkcja maleje dla y'<0
wiec sie przyda miejsce zerowe
y'=0
no i licz
10 mar 16:21