bład wzgledny
00000000: o co chodzi z błedem przyblizenia moze mi to ktoś wytłumaczyc bo nie rozumie tego

?
mam takie zadanie
ocena ilosc
1 0
2 0
3 9
4 8
5 6
6 2
Oblicz bład wzgledny tego przyblizenia i wynik podaj w procentach po zaokrągleniu do setnych
części procentu
Bogdan:
Podaj pełną treść zadania.
Błędem bezwzględnym nazywamy bezwzględną różnicę między wartością dokładną
i wartością przybliżoną.
Błędem względnym nazywamy stosunek błędu bezwzględnego do wartości dokładnej,
czasami ten stosunek mnoży się przez 100% otrzymując błąd względny w procentach.
Przykład.
Zmierzono długość boiska i uzyskano wyniki 106,5 m. Wynik zaokrąglono do 110 m.
Błąd bezwzględny = |106,5 − 110| = 3,5
| | 3,5 | | 7 | |
Błąd względny = |
| = |
| ≈ 0,03286385, |
| | 106,5 | | 213 | |
ewentualnie w procentach z dokładnością do setnych części:
| | 3,5 | | 7 | |
Błąd względny = |
| * 100% = |
| * 100% ≈ 0,03286385 * 100% = 3,29%. |
| | 106,5 | | 213 | |