Min i max
Makaveli: Wartość najmniejsza i największa.
Dla funkcji f

0;5]→R, gdzie f(x)= x
3+3x
2−24x+4 wyznaczyć wartość najmniejszą i największą.
10 mar 16:03
Makaveli: Sory za tego emota, miało być f: [0;5], ale z drugiej strony myślę że ten emot dobrze
odzwierciedla mój humor co do tego zadania
10 mar 16:05
Makaveli: odswiezam
10 mar 17:22
Jack:
pochodne policz i zbadaj zachowanie funkcji (ogranicz się, o ile to możliwe, do wskazanego
przedziału).
10 mar 20:59
Makaveli: A jak zbadać owe zachowanie funkcji? na czym to polega?
10 mar 22:05
Mila:
f(x)= x
3+3x
2−24x+4
1) pochodna
f'(x)=3x
2+6x−24
2) miejsce zerowe pochodnej
3x
2+6x−24=0
x
2+2x−8=0, Δ=4+32=36
| | −2−6 | | −2+6 | |
x= |
| =−4 lub x= |
| =2 |
| | 2 | | 2 | |
3) znak pochodnej
3x
2+6x−24>0
3(x+4)(x−2)>0
f '(x)>0 dla x<−4 lub x>2 dla podanych x funkcja f(x) rosnąca
W przedziale [0,5] funkcja f(x) ma ma ekstremum w punkcie x=2 − minimum
f(2)=2
3+3*2
2−24*2+4=8+12−48+4=−24 wartość najmniejsza
wartość największą liczymy na końcach przedziału
f(0)=4, f(5)=5
3+3*5
2−24*5+4=84 wartość największa w przedziale [0,5]
10 mar 22:29
zombi:
10 mar 22:32
Makaveli: No mistrzostwo, dziekuje bardzo.
Mam jeszcze jedno pytanie, czy zawsze przy min i max nalezy wyznaczac pochodna? a w przypadku
gdy niema mozliwosci obliczenia delty, co nalezy robic?
10 mar 22:38
zombi: Jak nie ma kwadratowej to lecisz z pochodnych
10 mar 22:39
Makaveli: to znaczy ze po policzeniu pochodnej, podstawiam po prostu te liczby z przedzialu? w tym
przypadku to by byly [0,5], tak?
10 mar 22:53
zombi: ekstramow szukasz tak ze f'(x)=0 przyrownujemy pochodna do zera i otrzymujemy jakies wyniki i w
zaleznosci czy w tych punktach funkcja zmienia znak z + na − czy − na plus mamy minimum lub
maksimum, podobnie jak robiles przy kwadratowej ze miales sprawdzic najwieksza i najmniejsza w
przedziale <x1,x2 > to tu tak samo
1. liczysz pochodna
2. przyrownujesz do 0
3. sprawdzamy ktory wynik miesci sie w przedziale.
4. liczymy f(x1) f(x2) i f(x − z pochodnych wyliczony)
10 mar 23:05
Mila: 1)Jeżeli wiesz ,że funkcja rosnąca ( malejąca) w przedziale, to liczysz na końcach przedziału.
2) funkcja kwadratowa, to wiadomo, albo ma ekstremum w przedziale , to masz min. lub. maks.,
jeśli ma ekstremum poza przedziałem, to liczysz na końcach przedziału.
3) inne funkcje, to pochodne, aby zbadać, czy f(x) ma ekstremum.
10 mar 23:10
Makaveli: Dużo treściwych informacji zawarliście w tych paru zdaniach. Dzięki wielkie, pomocne materiały.
10 mar 23:22
Makaveli: Dodatkowe pytanie mam
Co do ekstremum wyszedl mi dosc ciekawy wynik. otóż:
To jest pochodna pewnego zadania i jest to napewno dobre wyliczenie.
Tylko problem polega na tym ze ciezko tu przyrównac do 0, niczego sie nie trzyma i do niczego
sie to nie ma.
Jak to dobrze przyrównać do 0?
Zastanawia mnie bo prawdopodobnie przez dzielenie wielomianów można to uprościc do postaci:
| (x−1)(x+1)(x4+5x2+1) | |
| |
| (x4−x2+1)2 | |
Ze to jest uproszczona wersja wiem ze źródła:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=%281%2B4+x^2-4+x^4-x^6%29%2F%281-x^2%2Bx^4%29^2&lk=1&a=ClashPrefs_*Math
− alternate forms
Natomiast pytanie czy jest inny sposób na uproszczenie, gdyż dzielenie wielomianów cieżko mi
idzie, na parę prób dzielenia wychodził mi inny wynik..
11 mar 13:39
Makaveli: odswiezam
11 mar 15:17
Mila: −x6−4x4+4x2+1=grupuję wyrazy, lepiej podzielić, ale jeśli nie lubisz, to tak:
=(1−x6)−4x2(x2−1) = (1−x3)(1+x3)−4x2(x−1)(x+1)=
(1−x)(x2+x+1)(1+x)(x2−x+1)−4x2(x−1)(x+1)=
=(1−x)(1+x)*[(x2+x+1)(x2−x+1)+4x2]=(1−x)(1+x)*[x4+x2+1+4x2]=
=(1−x)(1+x)*[x4+5x2+1]
(1−x)(1+x)*[x4+5x2+1]=0⇔
x=1 lub x=−1 lub x4+5x2+1=0 brak pierwiastków
11 mar 15:38
Makaveli: Obliczenia nadzwyczaj ciekawe.
Udało mi się wyliczyc forme uproszczoną schematem hornera, tylko aby horner wyszedł musiałem
minus wyciągnąc przed nawias. Niewiem dlaczego tak.
11 mar 16:30
Mila: No, widzisz, poczciwy Horner i wszystko proste.
11 mar 17:16