Oblicz miarę kąta sześciokąta foremnego:
Moim zdaniem figura ta składa się z 6 trójkątów równobocznych.
Miara kątów w trójkącie = 180 stopni
W trójkącie równobocznym wszystkie kąty są takie same, a więc jeden kąt ma 60 stopni.
Aby obliczyć miarę jednego kąta sześciokąta foremnego musimy wziąć pod uwagę, że to kąt
trójkąta równobocznego x 2, czyli:
2 x 60 stopni = 120 stopni.
Miara kąta sześciokąta foremnego wynosi 120 stopni.
Czy dobrze?
| 180(n−2) | ||
α= | ||
| n |
| 180*4 | ||
α= | =30*4=120o | |
| 6 |