Dana jest funkcja f(x) = x2 + 2x − 3
a) narysuj wykres tej funkcji
b) oblicz jej miejsce zerowe
c) określ przedziały monotoniczności tej funkcji
d) wyznacz największą i najmniejszą wartość tej funkcji w przedziale <1,5>
e) dla jakich argumentów funkcja ta przyjmuje wartości dodatnie, a dla jakich ujemne?
f(x) = x2 + 2x − 3
Δ = b2 − 4ac
Δ = 4 − 4 x (−3)
Δ = 4 + 12
Δ = 16
√Δ = 4
| − 2 − 4 | ||
x1 = | = −3 | |
| 2 |
| −2 + 4 | ||
x2 = | = 1 | |
| 2 |
A no nie wyszedł
B ok, sprawdzasz je podstawiając do f(x): f(1)=0, f(−3)=0, czyli w porządku
C też dobrze, (tutaj w ramach szybkiego sprawdzenia: x wierzchołka jest dokładnie pośrodku
miejsc zerowych czyli −1) f(−1) = −4 ok
D: największa wartość na przedziale <1,5>
czyli szukasz największego y (czyli wartości y=f(x)) dla x ∊ <1,5>
z rysunku widać, że będzie to f(5) (na przedziale <1,5> f(x) jest rosnąca)
E ok