prawdopodobieństwo
PuRXUTM: Oblicz prawdopodobieństwo, że w dziesięciu rzutach kostką dokładnie na dwóch kostkach otrzymamy
ściankę z dwoma oczkami i dokładnie na trzech kostkach ściankę z trzema oczkami.
no i coś zacząłem z tym kombinować
mocΩ=6
10
| | 28 | |
P(A)= |
| proszę o wytłumaczenie bo to chyba jest źle... |
| | 6561 | |
10 mar 15:29
Eta:
|Ω|=6
10
| | | |
zd.A : wybieram 2 kostki z dziesięciu na których będą dwa oczka na | sposobów |
| | |
| | | |
dobieram 3 kostki z ośmiu na których są trzy oczka na | sposobów |
| | |
na pozostałych pięciu miejscach mogą już tylko być oczka : {1,4,5,6}
które będą rozmieszczone na 4
5 sposobów
P(A)=.........
10 mar 15:34
PuRXUTM: dziękuje
10 mar 15:37
nikt: super ze w koncu nikt nie podał prawidłowego rozwiazania... głupoty to kazdy moze pisac
3 maj 15:01