Udowodnij że..
Marie: Udowodnij nierówność:
a2+b2+c2 > ab + ac + bc
(ab+bc+ac)2 > 3abc(a+b+c)
10 mar 15:27
Saizou : a2+b2+c2>ab+ac+bc /*2
2a2+2b2+2c2>2ab+2ac+2bc
a2−2ab+b2+a2−2ac+c2+b2−2bc+c2>0
(a−b)2+(a−c)2+(b−c)2>
10 mar 15:30
Marie: Dziękuję bardzo za pomoc.
Czy ktoś potrafi zrobić drugi przykład?
10 mar 15:44
asdf: ty potrafisz, a jak nie to sprouj − nie licz na gotowca
10 mar 16:06
Marie: Gdybym umiała to bym nie zawracała nikomu głowy.
10 mar 16:37
zombi: Mała podpowiedź, ale nie więcej
x=ab
y=ac
z=bc
10 mar 16:39