Rozwiąż nierówność...
shady: Rozwiąż nierówność − 2x2 + 9x − 9 < 0 .
Chciałem to zrobić deltą, ale coś nie wychodzi.
Może napiszę, jak zrobiłem.
Δ = b2 − 4ac
Δ = 81 − (4 x 18)
Δ = 81 − 72
Δ = 9
√Δ = 3
x1 = = −3
−3
x2 = −−−−−−−−−−
2
No i że tak spytam, co dalej, o ile to jest dobrze?
10 mar 14:57
krystek: Policz poprawnie x1 i x2 potem wykres i odczytujesz wartości <0 czyli ujemne.
10 mar 15:00
cycuszek: delte obliczyłeś dobrze, jedynie x2=1,5 a nie −1,5
rozwiazaniem jest przedział (−∞;3/2) u (3;∞)
10 mar 15:02
krystek: x1 źle
10 mar 15:03
cycuszek: tak dlatego przedział (−∞;3/2) u (3;∞) x1 tez zle obliczyles
10 mar 15:04
wujo: Zrobiłem jeszcze raz i faktycznie, nie uwzględniłem minusa.
x1 = 3
x2 = 1,5 tak?
10 mar 15:06
krystek: Cycuszek już poprawił !
10 mar 15:07
stanisław: | | −b−√Δ | | −9−3 | |
x1 = |
| = |
| = 3 |
| | 2a | | −4 | |
| | −b+√Δ | | −9+3 | |
x2= |
| = |
| = 1,5 |
| | 2a | | −4 | |
a≤0 ⇒ ramiona będą zwrócone ku dołowi ⇒ x ∊ (−
∞ , 1,5) ∪ (3,
∞)
10 mar 15:11
krystek: Ok Poprawka a<0 ( gdyby było a=0 to nie masz f kwadratowej) masz już15:04
10 mar 15:13
stanisław: tak wiem ale nie mogłem tego znaczka bez równości znaleźć
10 mar 15:22