Pierwiastkami wielomianu W(x) = x^4 + bx^3 +cx^2 + 1 są liczby -1 i 1. Znajdż ws
matematycznanalfabetka: Pierwiastkami wielomianu W(x) = x4 + bx3 +cx2 + 1 są liczby −1 i 1. Znajdź współczynniki b i
c.
10 mar 14:33
Eta:
W(−1)=0 i W(1)=0
Rozwiąż ten układ równań ....
10 mar 14:44
matematycznanalfabetka: nie wychodzi coś właśnie
10 mar 14:58
Eta:
b=0 i c= −2
10 mar 15:14
Eta:
W(−1)=1−b+c+1=0 ⇒ −b+c=−2
W(1)= 1+b+c+1=0 ⇒ b+c=−2
+ −−−−−−−−−
2c=−4 ⇒ c=−2 to b=0
sprawdzenie:
W(x)= x
4−2x
2+1= (x
2−1)
2 =0 ⇒ x
2−1=0 ⇒ x=1 v x= −1
10 mar 15:17