geometria analityczna
Kipic: Jak najprosciej to liczyc ?
Zbadaj wzajemne polozenie okregow o danych rownaniach :
x
2+6x+y
2−2y − 8 = 0 i x
2 − 8x + y
2 − 4y + 12=0
obliczylem pod wzor ogólny na okrag i wyszlo :
(x+3)
2 + (y−1)
2=18
czyli S(−3;1) i r=3
√2
a z drugiego:
(x−4)
2 + (y−2)
2=8
S(−4;2) i r = 2
√2
i co dalej robi zeby jak najlepiej szlo i najprosciej prosze o wskazówki
10 mar 14:27
10 mar 14:30
Matura: wiem że to jest ale nie wiem jak z tego skorzystać
co po kolei liczyć czy najpierw odległosć srodk.ów a potem promienie odejmować czy dodawać
prosze o wskazówki
10 mar 14:32
krystek: Oblicz odległość środków: IS1S2I i zobacz jak się ma do sumy promieni. wykonaj pomocniczy
rysunek
10 mar 14:39
Kipic: acha czyli jest strona jak to robic dzieks

teraz juz ogarniam wystarczy polozenie okregow
czyli promienie do dlugosci okregow
10 mar 14:41
krystek: oj Kipic leniuszku!
10 mar 14:43
Mila:
1) Skoro masz już przekształcenia do postaci kanonicznej to wg rady Krystek
2) Inaczej
x2+6x+y2−2y − 8 = 0
x2 − 8x + y2 − 4y + 12=0 odejmuję stronami
14x+2y−20=0
7x+y=10
y=−7x+10
podstawiam do drugiego równania:x2 − 8x + (−7x+10)2 − 4(−7x+10)+ 12=0
x2−8x+49x2−140x +100+28x−40+12=0
50x2−120x+72=0 /:2
25x2−60x+36=0
Δ=3600−3600=0
jedno rozwiązanie, okręgi mają jeden punkt wspólny
10 mar 14:53
Kipic: tez dobre ale jednak przy tym 1 sposobie jest mniej pisania
10 mar 14:57
PW: Pochwała różnorodności
10 mar 14:57
krystek: Dla Ety zabraknie jabłek!
10 mar 15:06