funkcje
Andrej: Dane są funkcje: f(x) = mx2 + 1 oraz g(x)=loga x. Wiedząc, że do wykresu funkcji f należy
punkt A=(−2,−3) a do funkcji g punkt B=(9,2) wyznacz
a)wzory funkcji f i g
b)zbiór tych argumentów dla których g(x)<f(x)
Wyznaczyłem wzory f(x)=−x2 +1
g(x) = log3 x.
Narysowałem wykresy i nie wiem jakie to te argumenty. Co to będzie za przedział ?
10 mar 13:29
jikA:
y = −x2 + 1
y = log3(x)
−x2 + 1 > log3(x).
10 mar 13:42
Andrej: <0;1) ?
10 mar 14:01
jikA:
A jaka jest dziedzina tej nierówności?
10 mar 14:05
Andrej: x>0 wiec (0,1)
10 mar 14:13
jikA:
Dokładnie.
10 mar 14:14