ula:
Z kawałka blachy w kształcie prostokąta o długości 48cm i szerokości 20cm należy wykonać boczną
powierzchnie naczynia w kształcie walca , odpowiednio ja zwijajac.
Które naczynie bedzie miało wiekszą obketość ; czy to którego wysokość jest równa szerokości
blachy , czy to którego wysokość równa się długości blachy
bardzo proszę o rozwiązanie
dzięki
21 sie 18:11
Eta:
Jeżeli H= 20 cm to:
| | 242 | | 242 *20 | |
to: V = πr2*H = π(24π)2 *H = |
| *H= |
|
|
| | π | | π | |
| | 10 | |
jeżeli: H= 48 to: 2πr= 20 => r= |
|
|
| | π | |
zatem podobnie:
| | 102*48 | |
V= ................. = |
|
|
| | π | |
podaj teraz poprawną odpowiedź .
21 sie 23:25