funkcja
Ann: Dana jest funkcja f(x)= 1/2 (m+1)x2 + (m2 +3m)x + 7. wyznacz wszystkie wartosci parametru m
, dla których ta funkcja jest malejąca jedynie w przedziale (−niesk;−2>
wiem, że xw = −2, czyli
−b/ 2a= −2
ale na pewno to nie wszystko... pomoze ktos?
10 mar 13:04
jikA:
Jeżeli funkcja ma być malejąca w przedziale (−∞ ; −2] to a > 0 oraz xw = −2.
10 mar 13:10
Ann: w odp a>0 , czemu?
10 mar 13:10
jikA:
Zobacz jak wykres wygląda dla a > 0 oraz a < 0.
10 mar 13:12
Ann: wiemm!

glupie pytanie w ogole
10 mar 13:12
jikA:
Jak wiesz to dobrze.
10 mar 13:13