logi,ciagi
Dominika:#62;: Oblicz n
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| 3 + |
| 5 +... |
| 2n+1= |
| 12 |
| 5 | | 5 | | 5 | | 5 | | 125 | |
10 mar 12:53
Laura: zwiazane jest to suma na ciag art.
10 mar 13:03
Laura: hM?
10 mar 13:15
ICSP: To nie jest ciąg arytmetyczny tylko geometryczny.
10 mar 13:40
ICSP: no chyba że zamiast tych + powinno być mnożenie
10 mar 13:48
Laura: oj sorki jest mnożenie
10 mar 13:49
Laura: 1+3+5+...2n+1=36
10 mar 13:49
Laura: ze wzoru sumę ciagu art. tylko jaka jest liczba wyrazów ?
10 mar 13:50
Laura: ICSP pomozesz?
10 mar 13:54
ICSP: aby nie mylić n z k utworze nowy ciąg :
a
1 = 1
a
2 = 3
.
.
.
a
k = 2n + 1 i mam wtedy :
a
1 + a
2 + ... + a
k = 36
a
1 = 1
a
2 = 3
r = 2
a
k = 2k − 1
i wstawiam do wzoru na sumę
36 = k
2 ⇒ k = ± 6 ⇒ k = 6 (k tak jak i n musi należeć do naturalnych)
czyli a
k = 11 = 2n + 1⇒ n = 5
10 mar 13:57
Laura: a skad
ak=2k−1?
10 mar 14:01
Laura: k to liczba tych wyrazow wiec stad
10 mar 14:03
ICSP: wzór na wyraz ogólny ciągu arytmetycznego jest Ci znany ?
10 mar 14:04
10 mar 14:05
Laura: tja

an=a1+r(n−1)
jeszcze innym sposobem zrobiłam te zadanie i wynik sie zgadza
10 mar 14:07