pytanie o wektor
Ania: mam taki trapez równoramienny A=(1,1) B=(5,5) C=(3,5) D=(x,y), w którym AB||CD mogę wyznaczyć
punkt D jakoś z wektorów..
10 mar 12:52
Dres: Niewygodna sprawa, lepiej z odległości punku od prostej.
10 mar 12:55
Ania: okej, dzieki
10 mar 12:57
Ania:
10 mar 12:57
krystek: Lub symetralną trapezu wyznaczyć środki podstaw , równanie boku BCII do AB i wektorami
później
10 mar 13:06
Mila:

A=(1,1) B=(5,5) C=(3,5) D=(x,y)
środek AB:
E=(3,3)
Prosta AB:y=x
Prostopadła do AB i przechodząca przez E
y=−x+b i 3=−3+b, b=6⇔y=−x+6
F to środek CD
prosta CD: CD||AB
y=x+b i C∊prostej⇔5=3+b⇔b=2
y=x+2
x+2=−x+6⇔x=2 i y=4
F=(2,4)
CF
→=[−1,−1]
F=(2,4)→translacja o wektor [1,−1]→D=(2−1,4−1)=(1,3)
Zakładam, że równoległobok nie jest trapezem równoramiennym.
10 mar 17:02